Свалят цените на Гражданска отговорност“ за добри шофьори. За една година

...
Свалят цените на Гражданска отговорност“ за добри шофьори. За една година
Коментари Харесай

Свалят цените на „Гражданска отговорност“ за добри шофьори


Свалят цените на „ Гражданска отговорност “ за положителни водачи. За една година цените на „ Гражданска отговорност “ пораснаха приблизително с сред 60 и 80 лв.. Но към момента са под равнищата от предпандемичната 2019 година, обобщават застрахователни брокери. Пазарът на наложителната застраховка обаче е доста килнат и фирмите са в люта конкуренция безусловно за всеки клиент.
В тази обстановка застрахователите
се надцакват между тях с по-ниски цени, от което печелят водачите. Макар системата „ бонус-малус “ за следващ път да беше отсрочена, доста застрахователи са склонни да извадят по-изгодна оферта за водачи, които не са имали прегрешения в последните години.

„ Вчера отидох да възобновя „ Гражданската отговорност “ на персоналния си автомобил. За предходната година полицата ми струваше 280 лв.. А за 2024 година от същата компания ми предложиха цена от 320 лв. “, описа пред „ Марица “ Кристина Раева.
Шофьорката изразила шумно неодобрението
си към повишаването на наложителната лавица, само че все пак била подготвена да заплати. Важно конкретизиране е, че Кристина не е имала ПТП нито предходната, нито в последните няколко години. Докато се суетяла обаче, получила контрапредложение – да подписа застраховката в друга компания, на по-ниска цена даже от ланшната. Офертата била за 270 лв.. Така дамата освен че не платила повече, само че и паднала с 10 лв. от миналогодишната цена. Парадоксалният случай напълно не е единствен, а всеобща процедура, само че главно за положителните водачи, които нямат
катастрофи най-малко в последните три години.
Централизирано системата „ бонус-малус “ не потегли и тази година, макар препоръчаните промени в Кодекса за обезпечаване. Проектът бе подложен на публично разискване, което завърши на 15 ноември м. година и отиде в девета глуха. Според него българските застрахователни компании трябваше да стартират да ползват по-справедливия метод от тази година, като имат свободата да дефинират сами политиката си за положителните водачи и джигитите.
В момента няколко компании публично са декларирали,
че ползват правилата на „ бонус-малус “ – „ Евроинс “, „ Дженерали “, „ Групама “, „ Армеец “ и други Разликата в цената за примерни водачи и такива, предизвикали отговорно произшествия с доста вреди, може да стигне и над 100 %.

Засега обаче разпоредбите могат да се ползват единствено за клиенти, които са остарели за компанията и има данни за държанието им на пътя. Централизирана система, която да свързва базата данни на КАТ и
застрахователните компании, няма.
Откакто потеглиха е-полиците за „ Гражданска отговорност “, доста от фирмите и брокерите изискват и номера на талона на водача. При въвеждането му автоматизирано се зарежда марката, моделът, мощността на мотора, регистрацията на колата, типът на горивото и други значими детайли. Така се парират лъжите на дребно съзнателно да се занижава мощността на автомобила, с цел да се вземе по-евтина застраховка. Измамата може да се случи обаче само благодарение на осигурителен брокер или чиновник на застрахователна компания.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР